Artiklar, reportage och inspiration om den digitala världen och tech

ANNONS

2 % av Elon Musks rikedom kan lösa världens hunger, säger chefen för FN:s organisation för livsmedelsbrist

Artikelserie (2/2)

En liten grupp ultrarika individer skulle kunna hjälpa till att lösa världens hunger med bara en bråkdel av deras nettoförmögenhet, säger chefen för FN:s World Food Programme. Miljardärer måste "steppa upp nu, på en engångsbasis", sa David Beasley i en intervju på CNN:s Connect the World som sändes i oktober – och riktar sig specifikt till världens två rikaste män, Jeff Bezos och Elon Musk.

Elon Musks nettovärde överstiger 300 miljarder dollar

“6 miljarder dollar för att hjälpa 42 miljoner människor som bokstavligen kommer att dö om vi inte når dem. Det är inte komplicerat”, tillade han.

Teslas VD Musk har sedan oktober 2021 ett nettovärde på över 300 miljarder dollar, vilket betyder att Beasley ber om en donation på bara 2% av hans förmögenhet. Nettovärdet för amerikanska miljardärer har nästan fördubblats sedan pandemin började och uppgick till 5,04 miljarder dollar i oktober, enligt Institute for Policy Studies och Americans for Tax Fairness.

3,2 miljoner barn under fem år i riskzon i Afghanistan

En “perfekt storm” av flera kriser, som klimatförändringar och Covid-19-pandemin, betyder att många nationer “knakar på svältens dörr”, sa Beasley. Hälften av Afghanistans befolkning – 22,8 miljoner människor – står inför en akut hungerkris, enligt en rapport från FN:s World Food Programme som släpptes i slutet av oktober. En skenande arbetslöshet och en likviditetskris innebär att landet befinner sig på gränsen till en humanitär kris och att 3,2 miljoner barn under fem år är i riskzonen, avslutades rapporten.

En serie nya rapporter från Biden-administrationen i USA utfärdade en skarp varning förra veckan: Effekterna av klimatförändringarna kommer att vara omfattande och kommer att utgöra problem för varje regering i vartenda land.

Bland rapporterna beskriver administrationen hur klimatförändringar driver migration. Detta är första gången som den amerikanska regeringen officiellt erkänner kopplingen mellan klimatförändringar och migration. WFP har tidigare varnat för denna ökning av mänsklig förflyttning.

Andra länder i kris

I Etiopien uppskattar WFP att 5,2 miljoner människor är i akut behov av mathjälp i Tigray-regionen, där premiärminister Abiy Ahmed har lett en stor offensiv mot Tigray People’s Liberation Front (TPLF) sedan förra året. Tusentals civila har sedan dess dödats, medan fler än 2 miljoner har fördrivits.

Humanitära organisationer som WFP har kämpat för att få förnödenheter till de behövande i regionen, vilket förvärrat krisen.

“Jag vet inte var de får maten ifrån”, sa Beasley i den omfattande intervjun. “Vi har slut på bränsle. Vi har slut på kontanter till att betala chaufförerna, och vi har slut på pengar och vi kan inte få in våra lastbilar.”

Hur Elon Musk eller Jeff Bezos svarar på detta uttalande från FN återstår att se.

Hårdvara
Dela:

NYHETSBREV

VI JOBBAR MED DAGENS TECH

Anna Dovre Skribent
Victor Wennberg Affärschef och digital strateg
Therése Berglin Skribent
Fredrik Montell SKRIBENT
Tina Hjort Svensson Skribent

RELATERADE ARTIKLAR

Välj rätt dator! Pc eller Mac? Välj rätt dator! Pc eller Mac? Ska jag välja Mac eller PC för min verksamhet?

Som företagare har du många olika roller. Du är ansvarig för den dagliga driften av ditt företag, likväl för den långsiktiga planeringen och strategin. Dessutom är du också ansvarig för ditt företags ekonomi. En robust dator som är anpassade för just dina behov och ett digitalt ekosystem du gillar är en stor hjälp!

ANNONS
Ständig utveckling och Apple får anses leda den. Vad kan vi förvänta oss härnäst? Ständig utveckling och Apple får anses leda den. Vad kan vi förvänta oss härnäst?
10 bra saker vi ska förvänta oss av iPhone 2023

The iPhone 2023 is set to be one of the most exciting releases from Apple yet. With much anticipation surrounding what new features and capabilities it will have, here are 10 things you can expect from the latest edition of the iconic iPhone. iPhones som släpps 2023 får anses vara en av de mest spännande iPhone-släppen på länge. Alla är som vanligt nyfikna på vilka features och möjligheter som kommer med de nya modellerna. Här är 10 saker du kan förvänta dig från den senaste iPhonen!

AI
SPONSRAT INNEHÅLL
Hur AI kan Hjälpa och Påverka Traditionella Svenska Företag: Nu och i Framtiden

Inledning Artificiell intelligens (AI) är ingen framtidsfantasi utan en verklighet som redan nu påverkar företag världen över. Men hur kommer detta teknologiska under att påverka traditionella svenska företag som har sina rötter i mer konventionella branscher som tillverkning, handel och tjänster? I denna artikel kommer vi att utforska potentialen och… Read More

ANNONS