Artiklar, reportage och inspiration om den digitala världen och tech

ANNONS

Elon Musk är nu värd mer än ExxonMobil – Teslas största rival

Artikelserie (1/2)

Grundaren av Tesla och filantropen Elon Musk närmar sig snabbt ett nettovärde på 300 miljarder dollar, när Teslas börsvärde stiger över 1 miljard dollar. Det räcker för att överträffa en av hans största rivaler: ExxonMobil.

Exxon Mobil Corporation, som marknadsför sig som ExxonMobil, är ett amerikanskt petroleumbolag som rankas som världens tredje största icke-statliga bolag efter omsättning inom petroleumbranschen.

Vid måndagens stängning var Musks nettovärde 289 miljarder dollar, enligt Bloomberg Billionaires Index, som överstiger marknadsvärdet på 272 miljarder dollar för ExxonMobil (XOM), det företag som är mest förknippat med den fossilbränsleindustrin Elon Musk vill förstöra.

På tal om rivaler: Musk är också värd mer än andra megamiljardärer såsom Bill Gates och Mark Zuckerberg tillsammans.

Vad beror ökningen på?

Teslas VD:s värdestegring och det faktum att Teslas aktier steg mer än 12% den 26 oktober kan tillskrivas två saker: biluthyrningsfirman Hertz (HTZ) tillkännagav en rekordorder på 100 000 Tesla-bilar till sin flotta, och den inflytelserika Morgan Stanley-bilanalytikern Adam Jonas höjde sitt riktpris för Tesla till 1 200 dollar per aktie. Den rejäla endagsvinsten placerade Tesla-aktien (TSLA) på drygt 1 miljard dollar.

Musk är en ledande förespråkare för att få förare runt om i världen att byta från gas- och dieselfordon till elfordon, vilket potentiellt äventyrar Exxons långsiktiga framtid. USA:s största oljebolag har dessutom fått skarp kritik för sin klimatstrategi och två av dess styrelseplatser gick nyligen till en hedgefond med inriktning på klimataktivism. 

För Tesla däremot har Wall Streets entusiasm för elfordon drivit företagets marknadsvärde till mer än de 11 största globala biltillverkarna tillsammans. Tesla är värt mer än tre gånger så mycket som Toyota (TM), den näst mest värdefulla biltillverkaren, som har ett börsvärde på cirka 280 miljarder dollar, och har försäljning och vinster som långt överstiger Teslas.

Hårdvara
Dela:

NYHETSBREV

VI JOBBAR MED DAGENS TECH

Anna Dovre Skribent
Victor Wennberg Affärschef och digital strateg
Therése Berglin Skribent
Fredrik Montell SKRIBENT
Tina Hjort Svensson Skribent

RELATERADE ARTIKLAR

Välj rätt dator! Pc eller Mac? Välj rätt dator! Pc eller Mac? Ska jag välja Mac eller PC för min verksamhet?

Som företagare har du många olika roller. Du är ansvarig för den dagliga driften av ditt företag, likväl för den långsiktiga planeringen och strategin. Dessutom är du också ansvarig för ditt företags ekonomi. En robust dator som är anpassade för just dina behov och ett digitalt ekosystem du gillar är en stor hjälp!

ANNONS
Tänk på detta när du påbörjar projekt inom AI utveckling

AI har snabbt gått från att vara en utopisk, eller enligt somliga, en dystopisk framtidsvision till att bli ett buzzword. Kanske är det inte så konstigt med tanke på dess outtömliga potential. Men har du ännu inte börjat dra nytta av AI i din organisation fullt ut, så är det hög tid att hoppa på tåget.

ANNONS