Sedan 1 juli 2021 råder nya regler för tjänstebilar. De nya reglerna innebär ett ökat förmånsvärde för tjänstebilar som registrerats efter den 1 juli 2021. Beroende på nybilspriset kan kostnaden för att köra tjänstebil 2021 och framåt bli avsevärt mycket högre för vissa arbetstagare som nyttjar förmånen med tjänstebil.
Tjänstebil eller förmånsbil
Ordet tjänstebil används av många idag oavsett om de pratar om tjänstebil eller det som faktiskt är en förmånsbil. En tjänstebil är ett fordon som är tillgängligt på arbetsplatsen för resor inom tjänsten. Enligt Skatteverket får tjänstebilen användas även för privat bruk, dock endast maximalt 10 mil vid högst 10 tillfällen per år. En förmånsbil ägs också av arbetsgivaren men den får arbetstagaren använda både i arbetet och privat. Om en förmånsbil nyttjas blir arbetstagaren skyldig att betala förmånsskatt som oftast dras direkt på lönen.
Elbil och de nya reglerna
De nya beräkningarna innebär ett förhöjt förmånsvärde på nya tjänstebilar som har ett nybilspris på över 650 000 kronor. Syftet bakom förslaget är att justera gapet mellan privatägda bilar och tjänstebilar. Enligt förslaget ska förmånsbilen eller tjänstebilen motsvara kostnaden av att köpa en bil privat, och detta innebär att även miljöbilar omfattas av reglerna. För elbilar och laddhybrider sätts förmånsvärdet utifrån priset på en motsvarande bil som går på bensin eller diesel. Skillnaden blir således med de nya reglerna att en elbil kan kosta över 650 000 kronor men ändå få höjt förmånsvärde.
Vad avgör förmånsvärdet?
Förmånsvärdet på en tjänstebil bestäms huvudsakligen utifrån följande faktorer:
- Bilens nybilspris (som oftast är högre för elbilar)
- Extrautrustning som inte ingår i nybilspriset
- Om det är en miljöbil (såsom elbil)
- Om den anställde kör mer än 3 000 mil i tjänsten
- Fordonsskatten (gäller bilar tillverkade 2018 eller senare, lägre för elbilar)
Hur påverkar detta mig som företagare?
Ett förhöjt förmånsvärde ökar också företagets arbetsgivaravgifter. Man bör givetvis läsa reglerna noggrant och ta reda på vilka faktorer som påverkar en själv och sedan utvärdera konsekvenserna. Vad är mest lönsamt? Att erbjuda de anställda förmånsbil eller att de anställda köper bilen privat? Oavsett hur man väljer att göra så finns det såklart ett stort etiskt värde i att använda elbil. Ur ett hållbarhetsperspektiv överväger även de långsiktiga fördelarna eventuella kortsiktiga nackdelar.
För att läsa mer om reglerna hänvisar vi till Sveriges Riksdag https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/arende/betankande/justerad-berakning-av-bilforman_H801SkU28Och rättslig vägledning på Skatteverkethttps://www4.skatteverket.se/rattsligvagledning/edition/2021.10/339134.html