Artiklar, reportage och inspiration om den digitala världen och tech

ANNONS

Röstsökning med AI (AI Voice Search & Natural Language Processing)

AI-röstsökning är en av de mest spännande nya teknikerna på marknaden idag. Med sin förmåga att korrekt tolka tal kan den göra sökfrågor mycket enklare och snabbare för användarna än någonsin tidigare. I den här artikeln tar vi en titt på hur AI-röstsökning fungerar, vilka typer av användningsområden som finns för den nya tekniken och varför den har blivit så populär de senaste åren.

Låt oss först börja med hur AI-röstsökning fungerar. Den använder NLP-teknik (Natural Language Processing) för att förstå tal och omvandla det till text som kan användas av andra program eller tjänster. Den här typen av teknik utvecklades först på 1950-talet men har sedan dess förbättrats avsevärt genom framsteg inom algoritmer för maskininlärning och artificiell intelligens (AI).

Processen börjar när en person talar i en mikrofon som är ansluten till en AI-aktiverad enhet eller tjänst som Alexa, Google Home eller Siri. Ljudet bearbetas sedan och skickas genom NLP-algoritmer som matchar det med relevanta ord eller fraser från en databas med kända kommandon eller frågor. Resultaten returneras sedan i enlighet med vad användaren talade samt eventuell kontextuell information om den aktuella miljön, t.ex. plats, tid eller väderförhållanden. Möjligheterna är oändliga!

Fördelen med att använda AI-röstsökning jämfört med traditionella textbaserade sökningar är att den kan ge mer exakta resultat eftersom den förstår naturligt språk snarare än bara nyckelord. Om du till exempel frågar ”Var hittar jag närmaste kafé?” kommer AI-röstsökning att förstå frågan bättre än om du skriver ”kafé nära mig” i en sökmotor eftersom behandling av naturligt språk tar hänsyn till både betydelse och sammanhang – något som vanliga sökordssökningar inte kan göra.

Förutom att ge snabbare och mer exakta resultat föredrar många människor också att använda AI-röstsökning eftersom de tycker att det är bekvämare och enklare att använda jämfört med att skriva in frågor på sina telefoner eller datorer. I takt med att våra liv blir alltmer upptagna har människor mindre tid att sitta ner och skriva in långa förfrågningar på olika webbplatser – genom att använda sin röst i stället får de flexibiliteten att snabbt få det de behöver utan att behöva skriva in nyckelord manuellt varje gång.

Slutligen är en annan anledning till att så många människor nu drar nytta av AI-röstsökning att det finns smarta hem-system som Google Home och Amazon Echo som gör det möjligt för användarna att styra olika aspekter av sina liv via röstkommandon, till exempel släcka lampor, spela upp musik, justera termostater och så mycket mer. Genom att låta dessa enheter få tillgång till olika tjänster via en mikrofon som alltid är påslagen innebär det att människor inte ens behöver sina telefoner längre; allt de behöver göra är att be om något högt för att enheten ska bevilja deras begäran snabbt och enkelt!

Sammantaget har AI-röstsökning blivit ett kraftfullt verktyg som gör sökningar både enklare och snabbare tack vare sin förmåga att förstå naturligt språk och sammanhang bättre än vad traditionella sökordsstrategier någonsin skulle kunna göra. I takt med att våra liv fortsätter att bli alltmer hektiska för varje dag som går kommer den här formen av teknik bara att bli mer populär – vilket gör att bekvämligheten återigen hamnar i fokus för alla som behöver snabba svar men som inte vill (eller inte har tid) med manuell inmatning varje gång!

AI
Dela:

NYHETSBREV

VI JOBBAR MED DAGENS TECH

Anna Dovre Skribent
Victor Wennberg Affärschef och digital strateg
Therése Berglin Skribent
Fredrik Montell SKRIBENT
Tina Hjort Svensson Skribent

RELATERADE ARTIKLAR

AI
SPONSRAT INNEHÅLL
Hur AI kan Hjälpa och Påverka Traditionella Svenska Företag: Nu och i Framtiden

Inledning Artificiell intelligens (AI) är ingen framtidsfantasi utan en verklighet som redan nu påverkar företag världen över. Men hur kommer detta teknologiska under att påverka traditionella svenska företag som har sina rötter i mer konventionella branscher som tillverkning, handel och tjänster? I denna artikel kommer vi att utforska potentialen och… Read More

ANNONS
Att ha en strukturerad kalender ger goda förutsättningar för att vara effektiv. Att ha en strukturerad kalender ger goda förutsättningar för att vara effektiv.
De bästa kalenderapparna till Mac/Iphone (Apple) för 2023

När vi nu börjar det nya året är det dags att börja organisera våra liv och företag för att lyckas år 2023. För att underlätta det borde vi hitta de bästa verktygen. Apples datorer och enheter är kända för sitt användarvänliga gränssnitt och sin eleganta design, så det är ingen överraskning att de erbjuder några av de bästa kalenderapparna på marknaden. I den här artikeln delar vi med oss av våra bästa tips på de bästa online-kalendrarna för din Mac eller iPhone år 2023. Oavsett om du letar efter ett enkelt sätt att hålla koll på ditt schema eller om du behöver en mer robust app med funktioner som uppgiftshantering och team-samarbete har vi allt du behöver. Låt oss komma igång!

ANNONS